vineri, 12 decembrie 2008

Putere vs. Etică





Fără să ne gândim la Nietzsche, este destul de evident că sunt unii oameni puternici şi alţii care nu sunt deloc puternici, cu tot cu milioane de nuanţe. Putere înseamnă practic să poţi să faci ce vrei, şi să nu fii puternic înseamnă că alţii pot să facă ce vor cu tine.

Ca să fii puternic nu trebuie să fii etic. Nu prea au legătură una cu alta, din păcate. Cert este însă că, nimeni nu o să ezite să abuzeze de tine, doar pentru că tu ai bun simţ. Asta este realitatea. Oricum nu acesta este motivul pentru care merită să ai bun simţ şi să fii etic.

Ideea este însă că, cu cât vrei să fii etic, cu atât trebuie să fii mai puternic. Pentru că atunci poţi să te aperi de cei care vor să abuzeze de tine, şi poţi să acţionezi în alte moduri când eşti într-o situaţie dificilă.

Dar când spun putere nu trebuie să vă gândiţi la ceva malefic. Puterea este un concept ambiguu, ca un elefant gonflabil negru. Concret puterea înseamnă resurse, mai ales cele care nu depind de alţii. Aici intră perseverenţă, cunoştinţe, inteligenţă, experienţă, etc. Normal că şi resurse externe, spre exemplu oamenii pe care îi cunoşti, timpul, banii etc. sunt utile, dar singure nu rezolvă nimic- mai ales pe termen lung.

Concluzia este că persoanele care îşi doresc o viaţă etică, şi să scape integrii de pe planeta asta, trebuie să cultive nu doar gânduri pozitive, dar şi tot ceea ce îi face pe ei mai capabili să şi realizeze ce şi-au propus.

Niciun comentariu: