marți, 10 martie 2009

A misca sau a nu misca bunul-simt...

E riscant sa iesi din casa. In primul rand pentru ca aproape garantat te vei everva dintr-un motiv sau altul.

In primul meu an de stat in Bucuresti am crezut ca o sa o iau razna - la propriu. Fiecare escapada in oras era un fel de incursiune in infern: oameni peste oameni, peste oameni… peste oameni. Toti, evidnet, desfasurandu-se in legea lor – desi era clar ca lumina zilei ca ceva nu functioneaza. Sa fi fost, oare, faptul ca te trezeai imbrancit cat colo pentru ca un anume domn de o gentilete debordanta vroia sa treaca? Sau faptul ca mai-sus-mentionatul domn nu zicea nici macar “da-te bah!” (ca sa nu mai vorbim de “pardon!”, “imi cer scuze!” etc)? Sau sa fi fost faptul ca in momentul in care se deschideau usile metroului erai automat implicat intr-o partida de wrestling pe cinste?

Un lucru este cert: orasele mari creaza anxietate si nervozitate prin simplul fapt ca exista. Daca mai pui la socoteala lipsa de respect si de bun-simt a indivizilor, ajungi sa iti doresti ca la 22 de ani sa te retragi intr-un loc pasnic, de preferat in creierul muntilor.

Si pentru ca nici unul dintre noi nu planuia sa devina pustnic la 22 de ani, ne-am decis sa ne miscam bunul-simt si sa strigam cat de tin plamanii: fratilor, e supertare sa fii civilizat!!!! Pe bune, viata ar fi cu mult mai simpla, chiar si in Bucuresti.

Ce e Noua Civilitate? E unul din primele concursuri in care va puteti pune bunul-simt la bataie. Totul e extrem de simplu: faceti echipe intre 3 si 5 persoane, alegeti una din cele 10 teme propuse, si gasiti cea mai buna solutie de rezolvare a problemei si sunteti premiati. Care sunt premiile? Colectii Cotidianul, carduri Euro<26 si muuulte altele.

Iata si temele:

1. Pentru o mai buna fluiditate, pe dreapta scarilor rulante se sta, iar pe partea stanga se urca sau se coboara.

2. Primul ajuns, primul servit. Respecta dreptul celor care au ajuns inaintea ta. Stai la coada civilizat.

3. Metroul nu va pleca fara tine. Lasa lumea sa coboare civilizat.

4. Asculta muzica la casti, nu la difuzor.

5. Claxonatul nu te va duce mai repede la destinatie.

6. Cosurile de gunoi exista pentru a fi folosite.

7. Fumezi? Desfasoara-te in spatiile special amenajate.

8. „Te rog”, „pardon” si „multumesc” sunt eticheta ta in relatia cu ceilalti.

9. Esti parte din natura. Respect-o ca si cum te-ai respecta pe tine.

10. Inchide telefonul la teatru, cinema si alte evenimente similare – e o chestiune de respect.

Pentru mai multe detalii despre regulament, proiect si noutati intra pe www.nouacivilitate.ro. In plus, viziteaza forumul si povesteste-ne cum ar arata Bucurestiul tau ideal!

2 comentarii:

Cristi spunea...

buna ideea ! dar de ce doar pana in 25 de ani ? sa inteleg ca cei peste 25 sunt o cauza pierduta ?
va recomand : http://metroulgreu.blogspot.com/

dar, daca nu ma insel, autorii au peste 25 de ani......niste bosorogi ! :)

Sanda Cojocaru spunea...

Buna Cristi, sunt si eu membru al Fundatiei SynergEtica. Am ales drept target 16-25 de ani pentru ca aceasta este varsta mai usor de schimbat, din punct de vedere comportamental, acestia sunt maturii de maine, carora trebui sa le insuflam principiile corecte.
Ne-ar placea mult ca si cei de peste 25 sa-si scoata bunul simt la inaintare, pana la urma, invatam unii de la altii, nu-i asa? :)